Sunday, 5 June 2016

Hidup tanpa Smartphone. Bagaimana rasanya?


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum w.b.t.

Haa kan dah cakap, musim exam memang mood update blog. haha

So malam ni dah start terawih. Itu tandanya apa?

Tandanya esok puasa lah apa lagiii. haha *okay lame joke

Selamat berpuasa uolls. May this Ramadhan be the best Ramadhan we ever have.

Taksabarnyaaa rasaaa, Moga kita boleh ambik kesempatan untuk berubah jadi lebih baik.

Okay, cukup untuk itu.

Nak cerita yang bahawasanya it has been a month and 4/5 days since my smartphone was not functioning.

Hah, fon jadi putih blank macam tu je

Masa rosak tu dekat kampung busy kenduri kakak so tak sempat nak baiki.
Ada contact sorang bro kt uia ni tapi terlupa nak follow up sampai dah masuk musim exam so dia stop kejap job tu, and aku pon teruskanlah kehidupan macam biasa, tanpa smartphone.

Alhamdulillah masih hidup walau tanpa smartphone! haha

Tapi the struggle is real weh!

Disebabkan waktu rosak tu peak week of submitting assignments, segala apa yang group members bincang dalam group memang kita terlepas ah.

Apatah lagi even bila kita dah pesan bagitahu fon kita rosak pon, dorang terlupa. haha

So nasib baik aku install Bluestacks dekat lappy which buatkan laptop makin heavy and chrome asyik hang. huhu. Dan atas sebab itu, aku pon jarang jugak on kat laptop, kadang2 je.

Pada aku, living without a smartphone is not that big deal.

Tapi kau kena tahu bahawasanya zaman sekarang zaman orang dah tak kenal SMS -undi anda dan hantarkan ke 25333..lol- *sarcastic disitu.

Semuanya dibincang dalam group which is indeed sangat memudahkan. Malahan lecturer pon ada dalam Whatsapp group jugak.

So here where the problems pop up. Kita akan mudah terlepas info penting dan dalam kes aku, terlepas pre-reg mahallah secara manual. lulzz.

Tak termasuk lagi kau nak kena cek portal selalu, I'Taleem, email lagi dan etc.

That's why aku cakap the struggle is real!

Aku memang decide taknak baiki bukan sebab apa. Sebab aku pikir mesti ada hikmahnya Allah bg fon aku rosak. Lagipun dah nak masuk exam week which fon adalah gangguan besar untuk study. Betul x? haha

Tengoklah, takda fon pon melagha kemain, apatah lagi bila nampak orang post compilation menda lawak kt fb, dah sejam kat situ. hahaha

So ingat dah sampai Kedah nanti nak terus gi repair fon lah. Kang ada update apa2 tak on wasep susah beb. Nak on kat laptop memang tak lah. Melainkan ada wifi.


Korang pulak cemana? Pernah tak pakai smartphone dalam tempoh masa lama? hehe kalau ada cer kongsi.


2 comments:

Neeza said...

sama lah, iphone neeza baru rosak hari tu, okay je nak hidup tanpa hp, bahagia sekejap tak ada hp, haha tapi kena push dgn kawan semua nak refer dengan dia *mestilah maroh tanya pasal isu dlm wasep group kelas hal assignments bagai* kena juga beli hp baru, huhu

Suhaiza Suki said...

tough tade smartphone. bukan sebab anti sosial ke apa. tp kekadang reminder, alarm sume gune fon kan