Sunday, 21 February 2016

Tips untuk Sembuhkan Selesema.


Dah lama nak share tip sembuhkan selesema ni, tapi asyik terlupa jaa.

Tip ni SANGAT mudah, PALING mudah, dan paling penting, JIMAT!!

Kenapa paling mudah dan jimat? Sebab tip ni hanya guna air jeee.

Alhamdulillah, bila I hv flu, selalu gak la buat tip ni, in shaa Allah lega.

Tip ni selalu kita amalkan 5 kali sehari bila ambik wudhu', cumanya caranya betul ke tak itulah yg membezakan keberkesanan dia.

Selepas berkumur, apa yg kita buat?
Basuh hidung kan?
Tapi basuh macam mana tu cik kak?
Basuh sekadar menyentuh air ke hidung atau macam mana?

Selalu bila tengok orang basuh hidung mesti tengok dia hanya sentuh air kt hidung je, tapi sebenarnya cara tu salah.

Yang sebenar2nya, mengikut Rasulullah s.a.w., cara baginda ialah menghirup air ke dalam hidung lalu menyemburkan air ke luar.

Yaa, mostly bila I told them this is the right way dorang akan cakap "takmau lah, pedih hidung"

Pedih memang pedih tapi bukanlah sedut air tu sampai tak keluar dah air tu.
Berpadalah, biar rasa pedih sikit pon dah okay.

Trust me, cara ni berkesan!
cuma kena tahanlah sikit pedih dan jugak amalkanlah selalu sebab baik jugak untuk resdung.
Lagi, nama jugak sunnah Rasulullah kan, pahala pon dapat. ;)

Bila selesema, buatlah cara ni beberapa kali.
Kadang2, sekali buat dah lega, Alhamdulillah.
Kadang2 banyak kali buat baru sembuh.
Apa2pun, yg memberi sakit dan menyembuh tu kan Allah s.w.t.
Kita hanya mampu berusaha dan ikhtiar kan.

Tip ni memang berkesan pd I that's why I thought of updating in this blog.

Back then, waktu bulan puasa dan tengah part time masa tu, selesema teruk betoii.
Memang rasa lemah lah, plus, takda mood lah nak layan customer sebab hidung tak selesa kan.
Teruknya selesema sampai habis lah tisu tempat keja dekat den. hehe
Then, lepas berbuka, masa ambik wudhu', baru teringat yg cara ni boleh sembuhkan selesema. Apalagi, terus buatlah kan. Dan Alhamdulillah, sembuh weyh!
Leganyaa rasaaaa. bahaha :P

So I wish this way effective to uolls jugak laaa. Amin!

Tak percaya? okay, cer korang try!

Allahumma solli 'ala Muhammad.

#marihidupkansunnah ^_^


2 comments:

Nazihah@Jiha said...

sbb tu waktu ambil wuduk bg org yg selesema tu adalah baik InshaAllah ihi

Mawar Rindu said...

hmm betulll :D