Thursday, 3 November 2016

5 Ways to Boost Your Reading Mood

Assalamu'alaikum and good afternoon everyone.
Few days ago, I accidentally bumped into a beneficial article and it gives me some kind of mood which encourage me to read. Thus, I decided to share it here.
This article was written by Nuranne and published at ZALORA Website.
Hope you guys get some benefits from your reading :)

5 Ways to Boost Your Reading Mood


Our enthusiasm of reading books could be depleted by many reasons for instance workload, time limitation, dull choice of books and it may be as petty as the book is not within our hand reach. Hence, the decision to do it later will never be done. What usually done by us during our free time is the typical games application, lurking into Instagram feed and watching strange videos in Youtube.
There are so many good books waiting to be read. Here some ideas on how you can boost your reading mood.
1.       Set a Time

To set an exact timetable for your own personal reading session will be too unrealistic. Even our weekend is filled with house chores, assignments, extra hours of sleep, movie marathon and sadly reading is seldom on top of our to-do list. What you can do is to set a time period to finish a book. A fiction in three weeks to two months. Don’t make it too long as you tend to forget the story line. A chapter of non-fiction before going to bed or every weekend. 

2.       Buy to read




Before you read the books, buying is crucial. Avoid purchasing bundle of books just because you are planning to start reading. Buy them because you want to read those particular books. Be picky on what to purchase. Do some research. Read reviews, critics and even some spoilers. Above and beyond, you might be keen on reading it more because of the feedback. Do not be blinded by the blockbuster prices, sales and others’ preference. Get to know the books initially, then only you proceed with buying. You shouldn’t be eager to buy, you should be eager to read.

3.       Thin or Best Seller Book

Reading matters. However reading a good book is essential. Indulging yourself in a boring, monotonous book could be wasting time and will turn you off. What you can do is to pick a thin book first. It will be handy. Best seller books are a good option too. There are solid reasons why those books were best-selling in the first place. Famous author, unique, good and fresh plot or realistic. After finishing the book you might hop in the boat with the good reviews or not. Whatever the outcome, it started because of your intention to read that story.


4.       Reading for Pleasure

To make it a habit, you need to like reading. There is no shortcut or magic potion to indulge reading other than falling in love with it first. Once you realized what reading brings on the table and decided to make it regular in your lifestyle then only you accept the idea of reading continuously. Reading can be tiring and burdensome. Language can be a great barrier. Somehow the idea of reading to survive all the homework and test embedded in our life. You need to look at reading as an exciting idea to be included in your daily life or to be fed into your soul.


5.       Surround Yourself with the Idea of Reading


Read some books reviews. Watch book adaptation movies. If you surround yourself with negativity, no matter how strong you try to resist, it will have its way budging into your life. Negative discussion is draining. Thus, the best is to avoid those circumstances. There are many ways to nurture your reading habit. Start following authors or book lovers in your social media. Have a zen moment in public library or bookstore. Buy books when travelling.

Life is too precious to not read books. Start now.


Wednesday, 2 November 2016

Wordless Wednesday


Duduk diam, muka mcm pikiaq masalah besaq, mcm terasa hati pon adaa, padahal kepala otak asyik pikiaq nak makan apa jaaaa. LOl. 

Time tgah perut tong gajah, beratur2 list makanan dlm kepala. 

Tapi kalau tengah lost appetite, perut lapaq tp taktau nak makan apaa. Semua tak kenaaaa.. haa kontra betul tp tulah salah satu upside down kehidupan...


Sunday, 30 October 2016

Pentingnya Motivational Quote



Sebagai manusia yang seringkali lupa dan alpa, kita tak lari dari rasa malas dan emotional break down.

So am I. Bukanlah seorang yang motivational-nya tinggi, malah selalu lupa tujuan buat sesuatu tu.

Sesapa yang sejenis dengan sis kita geng! haha

Tapi, hidup ni kalau selamanya dituruti rasa malas tu tak ke mana weh! -.-'

Kau nak ke orang lain dah capai macam2 kau masih lagi di takuk yang lama. haishhh sendu~

Sis dikelilingi orang2 yang rajin, kuat study, result pon not bad (based on hard work depa) tapi sis tak pulak jadi macam depa.

Betoilah kata orang, nak berubah, kena atas diri sendiri jugak. Tak kisahlah kena lempaq dalam hutan sekalipon tapi kalau diri sendiri takmau ubah, tak kemanalah ceqita dia.

Pentingnya motivational quote ni apabila orang2 yg selalu takda semangat belajar, bila tengok motivational quote ni rasa semangat sikit ye dok.

Nak seribu daya, taknak seribu dalih.

Nak berjaya kan? Usaha la to keep up the motivation high.

Contoh: boleh tulis kat sticky note quote2 yang rasa sangat inspire, bila nampak ja, terus rasa semangat! acewahhhh

Tak pon, boleh print out cari dekat google ayat2 yang power.

Biaq penuh dinding dengan quote2 pon takpa aih! hahaha >.<

Pengalaman sis sendiri, pernah ternampak ayat motivasi dari Azizan Osman yg ayat dia lebih kurang macam ni

Kalau kita nak capai sesuatu yang BELUM PERNAH kita capai,
Kita KENA lakukan sesuatu yang belum pernah kita lakukan! 
Taktau la kenapa tapi asyik teringat2 ayat ni then terus serach tapi tak jumpa, yg sis jumpa English version punya. maybe dia translate kot, tu yang hanya jumpa English version.


So alang2 ni, sis nak sertakan sekali quotes lain yang boleh bagi inspiration kat hampa semua :)








Last but not least, motivational quote paling berkesan takda lain, janji Allah sendiri. huhu. 



So what do you guys think regarding motivational quotes ni? Berkesan dak kat hampa semua?

hehe before sis pen off, nak share satu pic yang memang sentap habissss.hahahah




p/s: Quotes kat atas mostly sis download from Quote Fancy


Sunday, 5 June 2016

Hidup tanpa Smartphone. Bagaimana rasanya?


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum w.b.t.

Haa kan dah cakap, musim exam memang mood update blog. haha

So malam ni dah start terawih. Itu tandanya apa?

Tandanya esok puasa lah apa lagiii. haha *okay lame joke

Selamat berpuasa uolls. May this Ramadhan be the best Ramadhan we ever have.

Taksabarnyaaa rasaaa, Moga kita boleh ambik kesempatan untuk berubah jadi lebih baik.

Okay, cukup untuk itu.

Nak cerita yang bahawasanya it has been a month and 4/5 days since my smartphone was not functioning.

Hah, fon jadi putih blank macam tu je

Masa rosak tu dekat kampung busy kenduri kakak so tak sempat nak baiki.
Ada contact sorang bro kt uia ni tapi terlupa nak follow up sampai dah masuk musim exam so dia stop kejap job tu, and aku pon teruskanlah kehidupan macam biasa, tanpa smartphone.

Alhamdulillah masih hidup walau tanpa smartphone! haha

Tapi the struggle is real weh!

Disebabkan waktu rosak tu peak week of submitting assignments, segala apa yang group members bincang dalam group memang kita terlepas ah.

Apatah lagi even bila kita dah pesan bagitahu fon kita rosak pon, dorang terlupa. haha

So nasib baik aku install Bluestacks dekat lappy which buatkan laptop makin heavy and chrome asyik hang. huhu. Dan atas sebab itu, aku pon jarang jugak on kat laptop, kadang2 je.

Pada aku, living without a smartphone is not that big deal.

Tapi kau kena tahu bahawasanya zaman sekarang zaman orang dah tak kenal SMS -undi anda dan hantarkan ke 25333..lol- *sarcastic disitu.

Semuanya dibincang dalam group which is indeed sangat memudahkan. Malahan lecturer pon ada dalam Whatsapp group jugak.

So here where the problems pop up. Kita akan mudah terlepas info penting dan dalam kes aku, terlepas pre-reg mahallah secara manual. lulzz.

Tak termasuk lagi kau nak kena cek portal selalu, I'Taleem, email lagi dan etc.

That's why aku cakap the struggle is real!

Aku memang decide taknak baiki bukan sebab apa. Sebab aku pikir mesti ada hikmahnya Allah bg fon aku rosak. Lagipun dah nak masuk exam week which fon adalah gangguan besar untuk study. Betul x? haha

Tengoklah, takda fon pon melagha kemain, apatah lagi bila nampak orang post compilation menda lawak kt fb, dah sejam kat situ. hahaha

So ingat dah sampai Kedah nanti nak terus gi repair fon lah. Kang ada update apa2 tak on wasep susah beb. Nak on kat laptop memang tak lah. Melainkan ada wifi.


Korang pulak cemana? Pernah tak pakai smartphone dalam tempoh masa lama? hehe kalau ada cer kongsi.


Wednesday, 1 June 2016

PAY NOW, or PAY LATER?



بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum w.b.t.

Lama tak update blog. Last update februari, Tu pon share story yg worth reading.
Dan setiap kali rasa nak update blog, setiap kali tu musim exam, sis pon tak paham kenapa.
haha.

Yea, UIA start sem awal so lagi 5 hari last paper. Namun begitu, ramai yg dah balik kampung pon, tinggallah insan terpilih yg paper lastnye adalah last day exam, termasuk sis. :/

Now, now,

Nak cerita pasal pay now or pay later?

Mesti ramai yg ingat pasal hutang duit kan?
Tapi sis taknak kongsi pasal hutang duit, sis nak cerita pasal hutang budi.

WOW, hutang budiiiiiii.

Tak sure kalau kita boleh panggil hutang budi pon. macam tak sesuai.

'Pay' nye dekat sini me'refer' kepada balas jasa mak ayah.

Segala jasa yang mak ayah buat untuk anaknya.
Yea itu memang amanah dr Allah, jadi kenalah mak ayah laksanakan, tapi come on laa, sebagai anak takkan kita tak pernah nak balas jasa mereka kan?

Kenapa 'now' or 'later'?

Pernah dengar ayat ni,

"Hmm bila dah kerja nanti aku nak balas balik semua jasa mak ayah aku"

Sounds familiar?

OF COURSE!

Tapi, pernah tak terfikir, kalau kita tak sempat buat semua tu?

I mean, sama ada malaikat maut jemput kita dulu or mereka pergi dulu?

U know, this life is uncertain.

Memang! Memang kita kena balas jasa mereka bila kita dah kerja nanti.

But for me, kita kena start dari sekarang laaaa.

Sebab taknak kita menyesal.

Mungkin kita taktahu nak balas apa, kita takda duit nak belanja mereka makan mewah kat hotel. Bagi hadiah hebat-hebat.
I personally think, dengan berbuat baik, tolong mereka, ringankan beban mereka, hulur duit sikit even tak seberapa, dan apa lagi yang kita mampu, dah cukup untuk balas jasa mereka sikit-sikit.

Don't get me wrong.

Bukanlah sis menyatakan niat untuk balas nanti tu salah, but who knows our life ends tonight?
Dan semua benda yang kita nak balas nanti tu meaningless weh MEANINGLESS.

Lagi sedih kalau hmmm mereka yang Allah tarik dulu, menyesal tak sudah tak sempat mintak maaf, tak sempat berbakti, tak sempat peluk, tak sempat tenung puas-puas. hmmm 

Menyesal kan?

Alhamdulillah masih ada mak ayah.
Yang tak ada, hanya boleh jadi anak soleh doakan mak ayah so dapat lah mereka pahala dr anak-anak.


Mak selalu sungguh-sungguh doakan anak-anaknya, tapi anak-anak tak pernah betul-betul doakan mereka.

Sis admit, setiap kali nak berpisah naik bas, mesti speechless bila salam dengan mak.
You know, bila cuti panjang je kita ni balik rumah, so disebabkan jarang-jarang balik rumah mak selalu lah buat itu ini walaupun dia penat.

I always want to say more to her, nak cakap "ceq sayang mak, jaga diri, sihat selalu, moga terus kuat, maafkan salah silap ceq" and many more...

Even sepatah terima kasih pon tak boleh nak cakap, if not, I'll burst into tears.
Sis hanya mampu doa dalam hati.

Okay, cerita dekat sini pon nak nangis jugak. haha fragile betul.

Apapun, this kind of thing is something to ponder.

Moga sis kuat nak cakap semua tu.

Moga kita semua sempat balas jasa mereka and start from now on lah.
Before it too late.

Moga Allah lindungi kita dan insan-insan yang kita sayang.

Moga dalam rahmat Allah.

Allahumma amin.

Wassalam. ^_^



Tuesday, 23 February 2016

Tetamu yg Mengejutkan Semua Orang


Belajar. Belajar. Belajar. Siapkan assignment. Belajar lagi. Kerja part time. Belajar lagi. Futsal sampai pukul dua pagi. 
Study. Exam. Exam lagi. Carry marks lagi. Belajar lagi. Kerja sepenuh masa. 
Rindu orang itu, orang ini. Cemburu orang itu dengan orang ini. Bincang pasal nikah. 
Lewat bangun solat subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi kelas. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat asar ke mana, solat maghrib ke mana. 
Perut lapar, cari makanan. Duit takde, pergi bank. 
Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al-Quran tak bersentuh, masjid tak jejak. Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet: “Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat.” Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, “Benda dah selalu diingatkan. Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat.” Teruskan dengar pula lagu Mr. Saxobeat, online lagi. Main game. Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duk pandang kita. Terbangun solat subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu. Sambung dengar lagu Starships pula. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi. Baca Al-Quran? Ala nanti-nanti boleh. Malaikat maut menjengah lagi. Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah. Berlalu sepuluh minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal lima minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi wudhuk, nak solat. Itu Alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Guane tu? Malaikat maut ziarah lagi. Nasib tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je. Sebelum tidur, belek-belek phone dulu. Wish goodnight kat boyfriend/girlfriend dulu. “Biy, nanti kejut I bangun solat subuh eh? Goodnight sayang. I love you. Esok mesej lagi :*” Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ahh sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni. “Nak apa?” Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk macam ni. “Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak Adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan.” Tergamam. Ah. Macam mana ni. Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak solat taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana. Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh. tepuk dahi Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar assignment, deadline. Macam mana ni. Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik. Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati. Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Tunggu masa nak ambil nyawa. Selama ni leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila. Tapi…. semuanya dah terlambat. Jadi, mulai dari sekarang. Rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat, atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat? Kredit pd penulis

<terbaca post ni dekat komen nasyid Kehidupan - In Team, by Hamba Khaliq>

Sentap tersangatlah sentapppp. kalau tak sentap, mohon cek balik hati kita.
Tetamu yg akan datang bila2 masa sahaja, tak kira siapa, dimana.

Moga hidup kita diakhiri dgn husnul khotimah. Allahumma Ameen.





#fastabiqulkhairat
#mariamalkansunnah


Sunday, 21 February 2016

Tips untuk Sembuhkan Selesema.


Dah lama nak share tip sembuhkan selesema ni, tapi asyik terlupa jaa.

Tip ni SANGAT mudah, PALING mudah, dan paling penting, JIMAT!!

Kenapa paling mudah dan jimat? Sebab tip ni hanya guna air jeee.

Alhamdulillah, bila I hv flu, selalu gak la buat tip ni, in shaa Allah lega.

Tip ni selalu kita amalkan 5 kali sehari bila ambik wudhu', cumanya caranya betul ke tak itulah yg membezakan keberkesanan dia.

Selepas berkumur, apa yg kita buat?
Basuh hidung kan?
Tapi basuh macam mana tu cik kak?
Basuh sekadar menyentuh air ke hidung atau macam mana?

Selalu bila tengok orang basuh hidung mesti tengok dia hanya sentuh air kt hidung je, tapi sebenarnya cara tu salah.

Yang sebenar2nya, mengikut Rasulullah s.a.w., cara baginda ialah menghirup air ke dalam hidung lalu menyemburkan air ke luar.

Yaa, mostly bila I told them this is the right way dorang akan cakap "takmau lah, pedih hidung"

Pedih memang pedih tapi bukanlah sedut air tu sampai tak keluar dah air tu.
Berpadalah, biar rasa pedih sikit pon dah okay.

Trust me, cara ni berkesan!
cuma kena tahanlah sikit pedih dan jugak amalkanlah selalu sebab baik jugak untuk resdung.
Lagi, nama jugak sunnah Rasulullah kan, pahala pon dapat. ;)

Bila selesema, buatlah cara ni beberapa kali.
Kadang2, sekali buat dah lega, Alhamdulillah.
Kadang2 banyak kali buat baru sembuh.
Apa2pun, yg memberi sakit dan menyembuh tu kan Allah s.w.t.
Kita hanya mampu berusaha dan ikhtiar kan.

Tip ni memang berkesan pd I that's why I thought of updating in this blog.

Back then, waktu bulan puasa dan tengah part time masa tu, selesema teruk betoii.
Memang rasa lemah lah, plus, takda mood lah nak layan customer sebab hidung tak selesa kan.
Teruknya selesema sampai habis lah tisu tempat keja dekat den. hehe
Then, lepas berbuka, masa ambik wudhu', baru teringat yg cara ni boleh sembuhkan selesema. Apalagi, terus buatlah kan. Dan Alhamdulillah, sembuh weyh!
Leganyaa rasaaaa. bahaha :P

So I wish this way effective to uolls jugak laaa. Amin!

Tak percaya? okay, cer korang try!

Allahumma solli 'ala Muhammad.

#marihidupkansunnah ^_^


Wednesday, 13 January 2016

Wordless Wednesday: Stress punca Acne / Pimple


KNOW YOUR SPOT





Most likely happen to adults. Me included :/


 HOW TO TREAT?

atau cara lain ialah, yg saya rasa macam mudah dan effective 

ice cubes for acne
Read further HERE !


Happy trying!

p/s: Hati-hati, jangan sesuka hati picit dia, sebab dia macam gangster, sekali awak pukul dia, lepas tu dia akan datang bawak gang! percayalah! haha #facts


Wednesday, 6 January 2016

Menuntut Ilmu Kerana Apakah?


It's been a long time.

Lama akak cuti update blog yea. hew hew

Sibuk diknon. plus, macam2 jadi dalam sekelip mata, penamat 2015.

Kalau sempat, nanti lah akak story serba sikit. *_^
*bahasa diri akak ni rasa dah tua sangat la tuuu. haha

Ohh, btw, rasanya tak terlambat lagi nak wish "Selamat Tahun Baru", sebab baru 6/366 kan.
dok ada lagi 360 lagi haaaa

Moga tahun ni lebih baik lah dr sebelumnya, belajar dr kesilapan, tak kiralah betapa banyak kau diuji, moga Allah bg kau kekuatan.

Bak kata lawak yg agak lame, "belajar tahun lepas, exam tahun ni beb" or "exam dr tahun lepas sampai tahun ni pon tak habis lagi" haha lame kan? lol :P

Cerita dia bila musim exam ni, sama lah jugak musim CAM(carry mark) keluar.

Yang dapat tinggi tu tahniah lah, yang tak berapa nak cemerlang tu, hmmmm

Honestly, sem ni aku tak berapa nak perform sangat, carry mark semua paras biasa (tapi Alhamdulillah okay2 je). Kalau sebelum ni tu, ada lah jugak subject yg macam score. tapiii...

Mula2, jujurlah, kecewa sikit. start fikir kenapa mcm ni? sebab aku aktif sangat ke? ke sebab banyak dosa? hmm. okay dedua.

Tapi, bila difikirkan kembali apa tujuan menuntut ilmu, kerana gred kah? atau kerana ilmu kah? atau kerana niat lain?

Pesan seorang lecturer aku, "kalau kamu belajar kerana ilmu tu sendiri dan paling penting, kerana Allah, kamu tak sepatutnya kecewa bila markah tu tak memuaskan."
Kata beliau setelah gred kan kami 3 over 15.

Masa tu, kau bayangkanlah, dapat 3 per 15 weh!! dah la workload dia kemain susah dan banyak. haha

tapi rupanya, beliau sekadar nak uji students jeee. hikhik. lalu, dapat lah kami 14/15.

Main point dia, belajaq kalau sebab gred ni tak kemanalah. Belajaq tapi tak beramal dengan ilmu yg dipelajari.
sebab apa? sebab kalau kita nak kan gred tinggi semata-mata, tak kisahlah kalau 'tuwa' dalam exam pon kan? "Asalkan markah aku tinggi".

Tapi persoalannya, hasil markah kau tinggi, hasil CGPA kau gempak dengar cara yg tak betul, berkat ke bro?

Ramai yg pesan kat aku, time study ni jangan nak meniru kalau exam ka quiz ka, belajaq jadi jujur, biaq lah result tak bagus tegha mana pon asaikan berkat daripada nanti time keja tak berkat,. See?

Time belajaq tak dapat balasan apa2, tapi time keja? Kau tahu2lah kalau hidup tak berkat ni, semua benda tak kena. hmm <nauzubillah>

Okay sambung pasal carry mark. >.<

Disebabkan carry mark aku yg macam gitu, kecewa aku sat ja lah sbb aku sedar kekhilafan aku.

Apa yg penting sekarang ni, sem depan aku kena balance kan between study and society.

Sem ni, bulan 11,2015, every week aku takda kat bilik sebab aku ada program. Dahlah time weekend tulah nak siapkan assignment apa semua. (benda tak jadi masalah kalau seseorang tu pandai manage time, but not me)

Sampailah satu weekend tu, akhirnya aku free, dan minggu nak masuk tu aku kena submit 4 assignments and 1 presentation. nice.

Tapi, langit tak selalu cerah, Khamis tu aku tetiba sakit. Jumaat pegi klinik terus admitted ward. wuaaaaa, seminggu MC.

Segala assignment apa bana semua tertangguh. hmm masa tu Allah ja lah yg tau apa yg berkecamuk dalam hati aku ni, tapi takpa, kuatkan hati cakap ada hikmah dia.

Masa aku dok pikiaq apa lah hikmah Allah nak bagi ni, tetiba Allah ilhamkan aku, aku penah cakap(time aku busy), "haii penatnyaa la hai, tak sempat nak rehat, best ni kalau boleh balik Kedah" and puff, minggu yg free dr aktiviti dan dirancang untuk siapkan assignment tu lah Allah tunaikan apa yg terlintas kt hati sebelum ni. heu heu.

Hikmah lain, tak berapa nampak lagi. Sampai keserabutan aku tu buatkan aku redha apa jua yg Allah nak uji aku termasuk lah keruntuhan carry mark aku. haha. kecewa sekejap kemudian redha. Boleh jadi untuk tebus semua dosa2 aku jugak kan.

Hmm dah lama tak menulis tiba2 panjang yg hamat lah pulak. haha

okay, tinggal lagi 2 papers. lepas tu medical check up lepas tu balik Kedah. Hooray hooray!!!




Apa yang aku mampu doa, walaupun carry mark macam tu, moga result takda yg fail and moga baik2 saja. Banyak benda aku kena belajar dan ubah, antaranya, kerajinan. lol.

Jadi, mari kita sama-sama tajdid niat semula. Jangan salah niat, nanti tak sampai tempat yg nak dituju.

Dan aku harap, ada hikmahnya disebalik apa yg menimpa aku sebelum ni. hmmm.

Okay, pen off. Assalamualaikum. ^_^