Wednesday, 19 August 2015

#Tips Masuk UIA


So tinggal berapa hari je lagi student baru akan register masuk ke Universiti pilihan masing-masing.

So welcome to degree life adik-adik ^_^

And I'm sure mesti ada yang akan search pasal U yang diorang akan masuk kan..hehe
Then as a senior, nak bagi tips/guidelines sikit dekat adik-adik yang sedang buat persiapan ni.

To those who don't apply to UIA/IIUM, tapi dapat further study sini, just follow the flow okay :)
Trust me at some points, you might love UIA in your own way.

Saya kat sini bukanlah nak jadi spoiler, cuma nak sebut certain points je.
Okay, let's get started.

  • To those yg direct intake(bukan dari cfs), you should GET READY for 3 tests.
    EPT(English Placement Test), APT(Arab Placement Test), and TPT(Tilawah Placement Test).
    I know u already got some clues on this, BUT PLEASE, untuk EPT tu, buat elok-elok.
    Especially to those who got offered for BENL programme.
    Kenapa penting sangat EPT ni? SEBAB nye, kalau korang tak lepas, korang akan stuck kat CELPAD belajar language sampai lepas,and of course tak boleh masuk kuliyyah, buang masa tahu!
    How about APT and TPT? Haa, kalau APT ni, dia untuk IRK and BARB students je kena capai level dia. Kalau kuliyyah lain tu level 3 dah boleh masuk kuliyyah.
  • Next, bila nak PRE-REG subject and mahallah.
    Dekat sini kena struggle sikit. Get ready untuk frust, terlepas subject, pegi sesi add-drop and everything. Especially first year la! hehe dah masuk second year ni dia tak teruk sangat dah.
  • But sebelum nak pre-reg for the next semester, make sure korang cek FINANCIAL STATEMENT dekat iium portal tuuu.
    Kalau tak settle yuran, ataupun kadang2 tak update kata dah bayar, kita tak boleh pre-reg taw!
    Habislaa korang tak dapat sama kelas dgn geng kalau tak dapat pre-reg, sebab section cepat closed! aha. *sarcastic sikit
  • Okay last but not least, dah masuk u ni tak payah la nak clingy sangat.
    Perlu belajar berdikari. Tak payah nak bergantung and ikut kawan sangat.
    Kalau kawan minum 'teh tarik uia' takkan awak nak ikut jugak?*ni budak uia je paham. haha
    Kalau kawan awak taknak join club yg awak minat, join je sesorang, nanti jumpa la kawan baru!. haha
    Maksud jangan clingy tu bukanlah bererti awak tu tak payah bersosial ye. Cari kawan yg baik-baik. 


UIA ni banyak benda baik sebenarnya, and u mana-mana pon.
Cuma kita la kena figure out more!
Ni je boleh bagitaw, yang lain-lain biar surprise kay.
Tak best ar nak taw semua benda, rasa laa sendiri baru bestttt.. hehe

Okay, pen off. See ya juniors! hehe ^_<
Wassalam.


6 comments:

Nazihah@Jiha said...

mesti best di UIA kan :)

abdullah izzat said...

baguslah akak senior ni.semangat sikit adik2 nak masuk uia.

Hafiza AizZawa said...

senior bagi tips.. adik2 yg tak grab rugila kan..

Mawar Rindu said...

Hee Alhamdulillah, best jugak. UMS pon mesti best kan (;

Mawar Rindu said...

Haha harap2 tu adelah yang semangat. Heee

Mawar Rindu said...

Hmm rugi2. Sebab bagus untik diorang jugak (: