Tuesday, 7 April 2015

Karma! - Should Muslims Believe in 'karma'?


Assalamu'alaikum w.b.t.

Waa lamanya tak update blog ~.~ Lamanya tak blogwalking. Lamanya tak menabung. Lamanya tak tambah followers. haha
Alaaa rindu rindu rindu....heee >.<

Biasa laah, hidup sekarang makin busy. Tapi bukannya takda masa nak update, cuma malas nak menaip. hew hew.

So I wish you guys are doing great!

Nampak topik? "KARMA"

I got the guts to write about this long time ago but I kept forgetting this issue.
So here I am, gonna share with you what I think about 'KARMA'.

I know, majority and almost all when someone has done something bad to us, and we will say, "takpa, hidup ni karma, one day mesti Allah balas balik"

Do you know that 'karma' is the fundamental doctrine of Buddhism?

Okay if you don't know, here I am telling you what it is.

Basically, we believe in karma. Kita percaya bahawasanya seseorang tu akan dapat balik perkara buruk yang dia buat kat kita tu atau boleh jadi, dia akan dapat balasan lagi teruk!

Once, I believe it too, but then I've read something somewhere which stated, kenapa kita, Muslim, kena percaya KARMA? Sedangkan kita ada Rukun Iman yang keenam, iaitu, BERIMAN KEPADA QADA' DAN QADAR.

Come to think of it, ahaa! Exactly! Kenapa ye kita lebih fokus kepada karma instead of rukun iman kita sendiri? Pernah terfikir tak?

Karma ni, bila  dilihat-lihat balik, macam putaran, bila orang buat kat kita, dan kita harapkan dia dapat balasan setimpal(atau lebih dahsyat), dan bukankah itu umpama macam, kita pon pernah buat kat orang macam tu dulu? Dan orang tu harap kita dapat balasan..Dan pup, memang kita dapat balasan pon.  Haa nampak tak point dia kat sini?

Mungkin laa kita tak sedar yang kita pernah buat macam tu kat orang sebelum ni, sebab tu tak mengaku kan.. haha, normallaa, manusia kan, mana ada nak mengaku salah sendiri.

Cuma nak cakapnya kat sini, dia macam 'What you give, you get back'..

Why don't we just look at the test as this is how Allah wanna test us?
Aku percaya pada takdir-Mu Ya Allah.
Aku percaya bahawasanya inilah ketentuan-Mu dan apa yang telah Kau tetapkan.
Dia buat aku macam ni takpe sebab aku yakin dengan kekuasaan-Mu ya Allah.

Haaa kan macam lagi baik kalau kita reflect ujian tu macam kat atas? heee.
Untuk letak hukum tentang karma ni memang saya tak layak laah nak cakap kan.. sebab luar bidang saya, ilmu pun cetek sangat. hee

Jadi, marilah kita fikir semula dan utamakan/amalkan rukun iman dalam kehidupan seharian kita.
This is just my 2 cent.

If you think I am wrong, feel pleasure to comment kay?

Okay, setakat ni dulu. Selamat berfikir! ^_^
Wassalam.