Friday, 21 February 2014

Hadiah Giveaway Dah Sampai ^___^

Assalamu'alaikum guys !! wohoooo
Hadiah dah samapai ! Sebenarnya dah lama sampai, tapi sampai kat umah, sy kat u, so tak dapat nak tengok hadiahnya tu...
But haritu,masa ayah datang KL, tak sangka yg ayah bawak skali hadiah tuu... huhu
Giveaway yg mana yea? haritu sy ada join giveaway yang dianjurkan oleh Galeri Kraf Nailofar .. tak sangka menang dan hadiah nya telah sampai kat umah sy haritu,.. thanks a lot untuk galeri kraf nailofar !

ni gambar yg sy join tuu..


Sebenarnya giveaway ni dah lama,tapi disebabkan sy tuntut hadiah lambat, tu yang lambat sampai tu..huhu *kira untungla sebab walaupun tuntut lambat, tp pihak penganjur sudi nak bagi jugak hadiah tu..huhu
n taraaaaaa...ni hadiahnyaa ~ hehe


Ada ID card holder, kalendar kecil, and penanda buku, sangat sesuai lah untuk sy yg suka baca novel ni..hehe

Alhamdulillah.. thanks again to Galeri Kraf Nailofar.

#bolehla nak join lagi kan lepas ni..hihi


Thursday, 20 February 2014

Penduduk Mars yg datang ke dunia~

Assalamu'alaikum w.b.t..
How do you do? hope everything is going well.

Tadi, kelas POETRY, sy ada belajar satu poem ni, yang sebelum ni sy pernah search pasal poem tu,tapi sy tak paham apa sebenarnya maksud poem ni..apa poet ni cuba nak sampaikan sebenarnya?..Bila sama2 baca dan dengar terangan Dr. Mahmud, barulah sy faham dan amatlah kagum dgn Craig Raine yakni poet of this poem.. Incredible! Hebat sungguh! 

This is the first poem that make me fall in love with it..
Sebelum ni xpernah baca poem sehebat ni!
Kalau baca saja memang tak paham,tp bila dah blajar dgn Dr. Mahmud tadi, mashaa Allah...best!! 
Meh kita baca sesama~~

A Martian Sends A Postcard Home

Caxtons are mechanical birds with many wings
and some are treasured for their markings --

they cause the eyes to melt
or the body to shriek without pain.

I have never seen one fly, but
sometimes they perch on the hand.

Mist is when the sky is tired of flight
and rests its soft machine on ground:

then the world is dim and bookish
like engravings under tissue paper.

Rain is when the earth is television.
It has the property of making colours darker.

Model T is a room with the lock inside --
a key is turned to free the world

for movement, so quick there is a film
to watch for anything missed.

But time is tied to the wrist
or kept in a box, ticking with impatience.

In homes, a haunted apparatus sleeps,
that snores when you pick it up.

If the ghost cries, they carry it
to their lips and soothe it to sleep

with sounds. And yet they wake it up
deliberately, by tickling with a finger.

Only the young are allowed to suffer
openly. Adults go to a punishment room

with water but nothing to eat.
They lock the door and suffer the noises

alone. No one is exempt
and everyone's pain has a different smell.

At night when all the colours die,
they hide in pairs

and read about themselves --
in colour, with their eyelids shut.
Craig Raine



haa memg tak berapa faham kan? tapi pada sapa yg faham, sy salute laahhh ! hehe
Rupa-rupanya, poem ni tentang seorang penduduk planet Mars yg datang ke dunia, dan dia tak tahu apa yg manusia lakukan dan dia cuba interpret what he sees with his own way..Menarik bukan?
Btw, Dr. cakap, this poem is humorous poem sebenarnya..huhu
Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh komen kat bawah..hehe

daaa ~~ keyboard off ~~ haha

Tuesday, 18 February 2014

Counting Stars ~ Twinkling Stars.. ehh?

Assalamu'alaikum uollss.. what's up? Long time I'm not sharing a song with u guys, so today, let's 'layaaan' Counting Stars by Twinkling Stars! eh? eh no no, by One Republic laaa ! haha



Lately, I've been, I've been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I've been, I've been praying hard,
Said, no more counting dollars
We'll be counting stars, yeah we'll be counting stars

I see this life like a swinging vine
Swing my heart across the line
And my face is flashing signs
Seek it out and you shall find
Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told
I feel something so right
Doing the wrong thing
I feel something so wrong
Doing the right thing
I could lie, could deny, could lie
Everything that kills me makes me feel alive

Lately, I've been, I've been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I've been, I've been praying hard,
Said, no more counting dollars
We'll be counting stars

Saturday, 8 February 2014

Time to change !

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum w.b.t.

Lately, I just post something that related to give away right?
yeah, I just notice it, but I hope it doesn't matter.. hehe

*angau apa asyik tulis dalam BI ni?

Okay, first of all, I already in IIUM Gombak, for some people, what's wrong? just be yourself like before.
But, time is passing! I think this is the suitable time that I SHOULD change! What does I mean by changing?
Everything ! My lifestyle, my attitude, my way of thinking, and the important thing is that I should learn to write this blog in english.

Why suddenly? Actually, I've suffered low self-confident. I am afraid if I talk in english, and there is nobody understand me. This afternoon, during briefing, my academic adviser advised us to start talking in english from now! As BENL(bachelor in English Language), it will be a shame if study for 4 years but our English is broken ! Ahh ~~ people always think that English is easy, but when you start to learn it more deeply, you will know the 'real easy' is..haha 

From now on, even my english not so powerful as my fellow friends, I don't care! I'll keep trying my best! I want to go out from my comfort zone which is talking, writing all in my mother tongue. 

#Do support me yeah friends!
#Even I am not so good in english, I'll try my best.
#Dan maafkan kalau ad salah dan silap, sy juga manusia biasa, yg menuntut ilmu kerana Allah ^__^ 
#Do correct me if I'm wrong as long as your advise are not harsh.ok.

Pen off. Wassalam (:

FIRST GIVEAWAY by IZNI SOFIA

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum w.b.t.

 
KLIK BANNER UNTUK JOIN!

Officially I've joined this giveaway by sis Humairah :)
To those who want to join as well, just click the banner ok.
The presents sure make your eyes open widely ! haha

jeng,jeng,jeng...
Samsung S4 *boleh pilih warna -1pemenang
Jam Touch Screen *hitam -1pemenang
Topup RM10- 1pemenang

Interesting, right???
So what are you waiting for, let's join !
Who knows you will be the one get the present! hehe*I hope I'll be the lucky one. ahah ;)

Pen off. tata ! ~

Tuesday, 4 February 2014

MINI GIVEAWAY NOVEL OH NOVEL

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamu'alaikum w.b.t.
Dengan rasminya, saya join giveaway ni, mana tahu ada rezki menang novel kan..hihi
Syarat-syarat dah dipenuhi.
Pada sapa yg berminat nak join, boleh la klik banner kat atas :D
Sekian, terima kasih :)

Monday, 3 February 2014

WELCOME to THE GARDEN OF KNOWLEDGE AND VIRTUE

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم 

Hai hai hai, haa jangan tak perasan sy ada bagi salam kat atas ok, hehe..
Panjang tak tajuk harini? haha
Kalau nak tahu, tajuk tu adalah trademark Universiti Islam Antarabangsa Malaysia yang kucintai ini. *ecewaahh ayat diaa..haha

Alhamdulillah, now I am officially an IIUM student. So far so good, sebelum ni di CFS, not bad la, tapi kalau keluasan tempat belajar tu, masha Allah, BESAR sungguh uia gombak ni, letih den nak berjalan..haha
Sedangkan diri ini amatlah malas untuk berjalan jauh-jauh*tapi nasib tak jauh sangat dr mahallah..hehe, saja kepoh..haha
Dulu kat cfs, boleh la 5 minit lagi nak start kelas baru nak kluar bilik, but now, haruslah sy membuang tabiat itu kalau nak jadi pelajar yg dedikasi.eheh >.< Paling tak pun, SETENGAH jam sebelum start kelas dah kena keluar bilik..hehe *saja besarkan huruf tu untuk sedarkan diri sendiri.haha.. Buat junior2 yg kat cfs tu yang mungkin ternampak blog ni masa korang tengah nak search pasal UIA, seriously tak rugi pun korang pilih uia ni..haa nak tahu kenapa?

SEBABNYA,,,

UIA ada tawarkan MARRIAGE LOAN !! hahahaha *ok, just kidding ^__~ <tapi mang betul uia ada tawaran tu>
sebabnya, kalau anda pilih uia ni, memang tak rugi, ilmu dunia boleh dapat, ilmu akhirat pun boleh kejar, alhamdulillah.. Memang awal2 masuk banyak betul test nya, tapi tu suma untuk kebaikan kita jugak..At least, uia cuba seimbangkan kedua-duanya. Kalau yg kurang pandai baca al-quran tu, usah malu, kat uia ni boleh belajar :) kan untung tuuu, kaut dunia, kaut akhirat jugak..hehe 
Selain tu, nama pun dah tahu INTERNATIONAL, ramai betul foreigners kat sini. Macam-macam negara ada, sapa yg rasa nak berkenalan boleh lah datang sini, haha ok stop! melalut plak.haha
Di samping itu juga, *eh karangan bahasa melayu ke ni? haha.. Di samping itu, kalau nak rasa sendiri keseronokan  belajar kat sini, meh la datang sini. Belum cuba, belum tahu kan? Tak kenal maka tak cinta. moh la bercinta dengan ilmu-ilmu yg ada kt UIA ni. In shaa Allah, moga kita peroleh berkat-Nya. aminn..


Okay, semenaqnya nak abaq kata dah selamat daftar masuk uia, tapi panjang pulak syarahannya..haha
Cuma tengah settlekan add drop je, walaupun amatlah meletihkan, tapi sy tahu, ni salah satu cabaran sebagai pelajar, takkan nak suma benda senang ja kan? walaupun kadang-kadang merungut jugak mulut ni..huhu
Apa yg penting sekarang hope everything goes well. 

Okay, tak sah kalau tak letak gambar, haha
nmpak makin tembam kan? besala, mak bagi makan cukup.hehe

Pen off, harap enjoy membaca! hehe Assalamu'alaikum ^____^


Saturday, 1 February 2014

Segmen Bloglist By Wanie


بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan ini, sy join segmen ni..
Walaupun hari last baru perasan..hehe
Hadiah menarik tu, novel kot !!
haha peminat novel katakan, mana boleh lepas pandang, lagipun kot2 ada rezki..
Jom JOIN ! meh kita meriahkan lagi suasana segmen ni :)
KLIK banner untuk join yaa !