Sunday, 21 July 2013

Bagaimana nak tarik orang tengok entry kita?

Ohoihoi !! Kalau sudah bertentang mata ~~~~ eh lupa lirik la,,hehe nyanyi sendiri yea ;)

Woot2 !! Assalamualaikum.. hee gmbar kt atas tu sesaja je kay :)

Dah lama kot x wat entry bru.. bz sih, n harini baru lepas satu program, Fast, Fun, Family = 3F ^_~

hee apa cik aza bebel nih? kan orang nak taw apa yg boleh buat ramai orang tgok entry kita..
ok tu mesti ada yg cakap mcm tu dalam hati,,,hehe back to the topic !

Bagaimana nak tarik orang tengok entry kita?

Ok, First of all ~~ TAJUK entri tu mesti lah menarik, kalau tajuk entri tu biasa2 , mesti orang mcm xnak tengok kan? umpama macam Lamborghini la, tengok dy punya luaran, seksi siot !!!! haha then luaran dy pon dah tarik minat orang, so orang pon akan tgok la ,apa isi post kita tu, *tadi tu hanya contoh kay ;)

Second !! Rajin2 lew berblogwalking sambil buat persoalan tntg entri awk yg boleh buat org simpati kat awk and tengok blog awk,hehe .. maksudnya try buat persoalan yg boleh tarik minat orang. Blogwalking ni bukan sahaja untuk tambahkan rakan2 kt blog, boleh jugak guna untuk orang usha2 kita punya entri.

Seterusnya, Cbox atau Shoutbox atau apa2 aja, WAJIB ada k lam blog korang. Dah benda2 alah tu pon xda dlm blog korang, so acane dyorg nak luahkan isihati n so on? hekhek.. Kekadang blog tu dh cantik , tp cari2 shoutbox xda plak,adoyaii, frust seketika ..hehe and kalau xda shoutbox tu , macm mana la blogger2 yg cute sekalian nak nyatakan blogwalking kan? tak gitu? Tak tau macam mana nak buat shoutbox tu? haa ni sy bg link blog Kak Lyssa, yang banyak bantu sy cantikkan blog nih,huhu..

Di samping itu, * eh macam wat karangan BM plak, hehe, isi entri tu sendiri mestilah menarik and elakkan berlaku sarkastik :) Bila first time org baca and rasa macam best je layan blog awk, then org akan terus layan and layan blog awk, percayalah ^_* , contohnya, macam blog Mr. IK nih, first time sy baca asyik buat sy gelak je, so lepas pd tu sy keep following lah dy punya blog,. Tak percaya? bacala sendiri ;)

Ok, setakat ni, yang ni dulu kot. Tips2 yang telah dicadangkan di atas adalah hasil ujikaji sy sendiri kay :) silakan mencuba and sebarang idea tambahan, boleh komen and sy akan masukkan add dlm entri ni ^__~
Thenx sudi membaca !! Jazakumullah :D

19 comments:

Nao Mei said...

Bukan senang nak tarik pembaca membaca blog kita...perkara yang paling utama ikhlas terhadap diri sendiri dan orang lain...penulisan memang 100 peratus hasil tangan kita.....masukkan sikit isu kelucuan atau merapu insyaAllah entri kita pasti boleh menarik minat orang untuk membaca.....:)

P/s : adik buang word robot kat setting komen nie boleh tak...adik masih ada word tu....perkara ini memang mengganggu sesiapa untuk memberi komen....

cik akak memang menggunakan cara ini...terpulang kepada pembaca nak membaca atau tidak....yang penting semuanya hasil tangan cik akak...:)

Aida Ismail said...

Huhu~ rajin blogwalking & tinggalkan komen kat entri dia :) confirm orang tu terjah blog kita balik & secara tak langsung baca entri kita juga.

Jana Hazana said...

nk tergelak akak tengok gamba baby tu buat bubbles..hihihi

MaWaR RinDu said...

huhu setuju n cik akak, thenx atas cdangan nya, n akan dikreditkan dr cik akak :)

#word robot apa eh? still xpandai lg la,,huhu

MaWaR RinDu said...

betol3x... org msty akan ada rasa curious gk kan :)

MaWaR RinDu said...

heee amik dr pakcik google jek.. gimmick g2,,hehe

Nao Mei said...

adik pergi dashboard tu..cari settings...dalam setting tu ada banyak tajuk kan...adik klik bahagian posts & comments tu....
dalam tajuk tu pula...adik cari Show word verification (kat belakang word tu adik tukar NO je dan save ok

MaWaR RinDu said...

waaah dah boleh !! thenx cik akak :)

Ik Hanif said...

ihik! tersedak air liur pak imam kat masjid bla awk ckp blog sy menarik..
btw, thanks tau! keep blogging n dont ever give up..lastly, jgn lupa berus gigi sebelum tidur! :D

MaWaR RinDu said...

lahh awk pak imam ke? xtaw plakk..haha *maaf sy xda berus gigi,, wakakakaka ^_~

Nao Mei said...

mungkin adik terdouble kod background kot...:)

MaWaR RinDu said...

tapi xda edit background pon tadi,,hukhuk

Zulaiqa@Prof said...

aah betul. buang word robot tuhh.. susah org nak komen kot.heee

MaWaR RinDu said...

eh ada lagi ke? kan dh edit td..

S.K.A said...

betol 2 =) stuju..penerangan yg ringkas lg padat

MaWaR RinDu said...

tapi xleh lawan la blog brader ~~ heee

ifah dafila said...

nice sharing :)

MaWaR RinDu said...

trima kasih :)

Nur Khairiah Irwanie said...

wah..tips yg bagus.... =)