Monday, 1 July 2013

Benda kecik? ye ke? #reflection#

Assalamu'alaikum !! 
entry last sebelum melayar bahtera..huhu
kaki dah dibasuh, muka dah ditaruk bedak sejuk,huhu semangat !

btw,it's not the topic,itu hanya pembukaan sahaja..
Actually apa yg nak dikongsi ialah apa yg dibualkan dgn mak ptg tadi, hanya berbicara melalui telefon memandangkan jarak yg memisahkan,eceewaah haha..
Ok., the whole day,harini,sy malas !! nak buat apepon malas mcm yg sy ckap sblm ni, even makan pon malas. Then sekitar 6 lbh,masih belum makan nasi dan mak pon mulalah syarahannya :) *pepon sayang mak* mak cakap, "lupa nak bwak skali KURMA tu, walaupun xtaw nk makan pa,at least makan kurma tu,bagus ,,elakkan perut masuk angin  *sy ada gastrik*.,len kali ingat sama bawak kurma tu,madu ke,makanan sunnah tu,boleh plak lupa"..ok sentap jap.. 

maybe orang akan cakap,"alah menda kecik je pon,tu pon nak citer". btw, cer tengok balik, apa sgt sunnah Rasulullah yg kita amalkan kalau semua benda kita anggap kecik? bila difikirkan balik, MAGGI kita boleh beli, MILO lagi n so on,*tuju khas wat diri sendiri*, tapi KURMA yg digemari Rasulullah pon kita wat xtaw ja..i dont know..Rasulullah pemberi syafaat,but sometimes we ignore the small matter about him..sedih plak rasa bila ingat kisah baginda ketika sakaratul maut.. dah, ok..sambung balik,. Bukan nak besarkan hal yg kecik tapi kalau sunnah ni dilupakan, dan hanya diimarahkan time ramadan, xbest lah kan..apa2 hal yg melibatkan Rasulullah semuanya indah :)

setakat ni je kot, tak semua orang lupa pd hal ni, sy je sebenarnya, parents sy hari2 makan kurma,anak dy ni je malas..hehe harap korang xboring n sedikit terasa kalau korang mcm sy (lebih memilih makanan yg xbaik ntuk ksihatan dr makanan sunnah) apepon, we can change it, right? :D 
# Mari bersama-sama bangkitkan sunnah Rasulullah s.a.w #


No comments: