Sunday, 30 June 2013

Rupa Tak Penting, kan?

Assalamualaikum !! 

Oh kerdilnya rasa blog ni bila selalu blogwalking..
Tak sempat nak cantikkan belog macam korang..
Harap sudi2 lah jenguk yea,rupa xpenting kan? eheh >.< hehe
Ada kelapangan in shaa Allah akan mencari tutorial yg bolh bantu cantikkan belog ni.

dr sy insan hina => Nur Aza Atikah :)

All about him ~~

Istikharah Cinta – Sigma ~
Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukMu
satu lewat teman setia
Naluriku berkata
Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Bintang Budak - Kacamata ~
Bintang  jangan kau bersedih
Bintang  jangan kau menangis
Tiada mampu ku ke sana walau telah direncana
Bintang kau tinggi di atas
Ku duduk rendah di bawah
Hidup mu berteman bulan bukan insan kekurangan
Bintang jangan kau terus begini...
Nanti malam mu tiada berseri
Kita akan tetap bersama untuk selamanya...
Cuma lain suasana

~  Big Big World - Emilia ~
I'm a big, big boy in a big, big world
It's not a big, big thing if you leave me
But I do, do feel that I do, do will miss you much
Miss you much

Astrid – Tentang Rasa ~

Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya

#Mencintai walau tidak dicintai. Moga suatu ketika, aku akan bertemu dgn insan yg bisa terima diri ini seadanya.#
: : PenCinTa yg SeTia : :
. . Takdir yg Terindah . . 


Dengan Mengingati Allah, Hati Akan Menjadi Tenang

Assalamu'alaikum semua !! 

actually not in a mood to do anything..huhu even writing, talking, eating..
but here, even malas sampai tahap xda tahap skalipun, teringat nak post tntg ni.

"Dengan Mengingati Allah, Hati Akan Menjadi Tenang"
=>Those who believe, and whose hearts find comfort in the remembrance of God. Surely, it is in the remembrance of God that hearts find comfort.”
 =>(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. QS13:28
 Kita manusia, akan ada masa kita rasa sangat bahagia, akan ada masa kita rasa gelisah tanpa ada sebab dan musababnya, dan saat itu, tatkala kita ingat pada Allah, in shaa Allah hati akan menjadi tenang. tapi mengapa hanya saat kita gelisah, berduka baru kita ingat pada Allah? sedangkan hal yg bahagia itu juga datang dgn keizinan Allah. Kekayaan, kemiskinan, semua itu ujian Allah. moga dalam apa jua keadaan kita, kita xkan melupakan Allah ok :)

Siapa kita tanpa Allah? siapa kita tanpa Islam? :') fikirkanlah ~~

"Mulakan hijrah dengan niat 
Yang suci dan pasti
Membina kehidupan harmoni
Hijrah menuntut pengorbanan kesabaran ketabahan
Sejahtera hidup aman sentosa"


Setiap insan mampu lakukan perubahan :) namun,dgn kehendak dan keizinan Allah juga :)

Salam Ukhwah..

Friday, 28 June 2013

Untuk Kesekian Kalinya ~~~

Cakra Khan – Harus Terpisah 

Sendiri, sendiri ku diam, diam dan  merenung
Merenungkan jalan yang kan membawaku pergi
Pergi tuk menjauh, menjauh darimu
Darimu yang mulai berhenti
Berhenti mencoba, mencoba bertahan
Bertahan untuk terus bersamaku
Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia

Ku pergi kau kembali
Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu
Bayangkan.. bayangkan ku hilang, hilang tak kembali
Kembali untuk mempertanyakan lagi cinta
Cintamu yang mungkin, mungkin tak berarti
Berarti untuk ku rindukan
Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali
Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Ini harusnya kita coba saling melupakan
Lupakan, lupakan kita pernah saling bersama

:')   . . . . . . . . . . .   :')

~~ TrIo ~~

Pekena a cup of milo before start writing :) hee

Assalamu'alaikum u allsss !! ^_^


eh sapa ni?? huhu diorang kawan baik sy :) 
nak serupa kan??hehe we have been frenz since 7 years ago ^^

Gambar ni diambil masa ktorang pegi makan sushi td..sapa yg amik? mestilah sy,,hehe
Pertemuan d MMPG, dieratkan lagi pabila ditakdirkan bertemu semula di UIA.. in shaa Allah,harap tak putus.moga berkekalan selamanya..
since dyorang kawan yg baik, yg dah faham perangai sy ni mcm mana ;)
huhu btw, thenx for being my friend and thenx teman sy makan sushi td,,hikhik
sayang korang selamanya <3


# Setiap perhubungan itu pasti akan diuji, untuk dilihat betapa kita setia dlm perhubungan itu, jangan pernah khianati sebuah perhubungan kalau kita tidak mahu dikhianati :)

12 Cara Untuk Melupakan Kekasih Lama

Adat dalam kehidupan. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Perhubungan antara lelaki dan perempuan, kadang2 hanya persahabatan dan kadang2 kepada percintaan. Yang kekal tu, tahniah dan alhamdulillah, moga kekal hingga perkahwinan. Yang kurang berjaya tu, apalagi yg perlu kita buat selain melupakan si dia kan? huhu. Below, I share 12 tips to forget your ex via TENTANG CINTA .. Have a happy reading :D

12 Cara Untuk Lupakan Kekasih Lama

Thursday, 27 June 2013

:: 1st IMPRESSION ::

Assalamualaikum !! 

Entry kali ni tentang apa yg selalu berada di benak nih,,huhu.. 1st IMPRESSION.. 
apa yg korang paham tntg 1st impression nih?

1st impression ni atau dlm bahasa ibunda kita ni,pandangan pertama.. Benda ni sentiasa berlaku dlm kehidupan kita. tambah2 bila kita keluar ke dunia yg baru. Macam2 tanggapan dalam kepala kita bila kita jumpa orang baru kan? dalam erti kata lain,melabel orang ni macam ni, orang tu macam tu.. walhal kita xkenal pon macam mana sebenarnya org tu..huhu pandangan pertama ni kadang kala ada yg betul, ada jugak yg salah. Dia ada kaitan jugak dgn quote yg teramat femes " DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER".. huhu.. Kadang2 kita xkenal org tu,nampak serius, so kita judge dy garang,,huhu ntah2 bila kenal, masya Allah,happy go lucky nya,,hehe.. so dalam persahabatan ni, jangan judge orang terlalu awal. setiap orang ada baik buruk dia yg tersendiri. yg mungkin kita hanya nampak kelemahan dy, tp kebaikan dy tersembunyi. Untuk jadi orang yg baik,memang lah kita kna pilih kawan yg baik. tapi kena diingatkan jugak, klaw org2 yg kurang baik tak diberi peluang ntuk berkawan dgn org yg baik,mcm mna dy nak jd baik? berkawan ada batasnya, selagi mana dy x ajak ke arah keburukan,kita tarik dy jadi baik..hehe tapi pepon bercakap memg mudah, nak ajak org ke arah kebaikan ni ad cabaran jugak sebenarnya,,huhu ** eh eh,,rasa macam dah lari topik la,huhu sory** apepon, mana yg baik tu ambilla,yg x baik tu, abaikan lah.. lain orang, lain pendapat. tapi klau kita yakin dan tahu pendapat kita itu betul, tetaplah dgn pendirian kita * tapi jgn tolak mentah2 pendapat org lain taw..oke,lari topik lag,,huhu 

Setakat ni je lah dulu, asyik terkeluar topik je nih,,huhu harap dapat benefit yaa :)

Wassalam ^_~

Wednesday, 26 June 2013

# Pengorbanan #



Kalau kita tak mampu untuk membahagiakan dia , cubalah untuk memberi peluang kepada yang lebih layak untuk membahagiakannya. Itulah yang dinamakan PENGORBANAN..

Dalam hidup ni, mesti akan ada perkara yg perlukan PENGORBANAN. Nak berjaya, perlukan pengorbanan. Begitu juga jika kita nak rasa bahagia, berkorbanlah walau ianya sukar. Pernah dengar ayat ni " Bila orang yg kita sayang tu bahagia(walaupun bukan dgn kita,tp atas pengorbanan kita) , in shaa Allah kita pon akan bahagia". Tak perlulah kita nak paksa orang ntuk terima kita sedangkan kita tahu hati dy bukan dgn kita. Dan tak perlu jugak nak berdendam atas apa yg terjadi. Marah itu mungkin akan hadir,tapi elakkan dendam oke ? :) Pasti ada hikmahnya mengapa kita yg terpilih ntuk rasa perasaan tu kan? Mungkin Allah nak hadirkan seseorang yg betul2 sayang kita macam kita pernah sayang seseorang. Tapi mungkin masanya belum tiba, sabar k awak2 suma :) Akan ada masa Allah kurniakan kebahagiaan itu. Derita tak selamanya, pasti akan muncul jua bahagia. Remember ! Allah xpernah zalim dgn hamba-Nya. Mungkin ni ujian semata-mata. Tunaikan kewajipan kita yg perlu kita laksanakan dulu, then bila dah tiba masa, in shaa Allah , akan dipermudahkan semuanya, berkat kesabaran kita jugak. Belajarlah dari kesilapan. Allah tegur tanda Allah sayang :D
# Lupakan perkara yg lalu, mulakan hidup baru dengan harapan yg baru :) #

Salam Perjuangan !!






Monday, 24 June 2013

Masa kan berlalu ~~





Sebiru Hari Ini - Edcoustic

Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan Illahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah

Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita
Sebiru hari ini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah . . . .


~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~


Persahabatan 5 tahun yg terjalin xkan ku lupakan..


Sebuah perhubungan itu bukanlah diukur berdasarkan berapa lama ia terjalin tetapi diukur berdasarkan bagaimana kita tetap terus manjalinkan perhubungan itu sedang kita makin terpisah..
Tamat zaman persekolahan, maka dengan itu kita membawa haluan hidup kita sendiri. Masing2 punya impian sendiri. Dan impian itu mungkin tidak lagi sama dengan sahabat yg lain. Namun itu bukanlah pengakhiran bagi persahabatan kita. Rindu yg dikirim lewat doa buat sahabat2, sesungguhnya Allah Maha Mendengar.
Takdir yg telah tertulis buat kita, setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Walau jarak telah memisahkan kita, tapi aku xkan pernah lupa punya teman sebaik kalian. Yang pernah berkongsi suka dan duka. Yang pernah berkongsi kenangan pahit dan manis bersama. Aku xkan lupa.. Dan mungkin tak kan ada sesiapa yg mampu mengganti tempat kalian. Perjalanan hidup yg penuh liku akhirnya telah kita tempuhi. Dan sekarang haluan kita berbeda. Cuma rasa sayang kita masih mekar di jiwa. Moga ukhwah ini akan terus terjalin, which can bring us till jannah. Uhibbukum fillah abadan abada in shaa Allah..

4th Gen MMPG ~ saya sayang kamu <3


Saturday, 22 June 2013

We have ALLAH :D !!

Sometimes you don't have any shoulder to cry on. But You always have a Forehead to put on ground & cry to ALLAH....The Best Listener !!!

Assalamualaikum !! hye guys !

pernah dengar quote kt atas tu?? hmm mesti pernah kan? huhu klaw x pernah pon tapi bila baca mesti dah boleh paham mksud quote tu kan..

"Kadang2 awk tak mempunyai bahu untuk tumpang menangis, TAPI awk sentiasa ada tempat untuk sujud dan menangis pada Allah, Tuhan Maha Mendengar "


Know what, kadang2 tak semua cerita kita, kita boleh ceritakan pd orang, ad benda hanya kita je yg taw..bukan kita je,,tp sebenarnya Allah lg Maha Mengetahui... Saat2 macam tu kan, bila kita rasa xtaw nak ceritakan pd sapa , sedar tak Allah sentiasa ada dgn kita..tak kira betapa banyak dosa kita tapi Allah sentiasa bg yg terbaik pd kita kan?? mungkin kita rasa tuhan kejam sebab tak penuhi permintaan kita,kita nak tu,tp Allah bg ni,,huu.. tapi kita xsedar sebenarnya Allah bg apa yg kita perlu.. Dia Maha Mengetahui tahap kesabaran kita macam mana,tahap kekuatan kita macam mana, n sebab tu Allah tak uji luar dr kemampuan kita..sometimes, we d one who think that we cannot face it,but d real thing is, Allah taw kita cukup kuat nak hadapi suma tu... bila kita fikir kita boleh,dan in shaa Allah kita boleh dan Allah yg Maha Pengasih akan mempermudahkan segalanya.. Apa yg penting ialah keyakinan kita pd Allah tu..sy taw, bercakap memg senang,kita yg nak hadapinya tu hanya taw betapa susahnya..trust me !! when u put your fully trust on Allah, Allah will make u feel relief..Allah will make the thing becme easy.. Sebagai cntoh, bila kita putus cinta,mesti rasa lemah sgt kan? 
Let me share something ~ bila kita berpisah dgn org yg kta sayang,mesti sakit kan? macam tulah sy rsa..lemah sangat~~ every single day, I keep thinking bout him. tapi Allah tu Maha Pengasih, at d same time, ada satu subjek yg sy belajar kt sini bnyak bg sy tunjuk ajar, melalui tu sebenarnya Allah salurkan sy kekuatan.. banyak benda yg sy sedar, kesilapan sy.. sy xpernah rasa experience belajar macam tu, profound ! awesome ! thanks sgt dekat lecturer tu sbb bnyak bg sy tunjuk ajar..May Allah bless him.. dan dugaan putus cinta tu agak berat sebenarnya tp akhirnya,bila sy serahkan semuanya pd Allah, Allah bg yg trbaik buat sy..pointer sy meningkat dgn mendadak walaupun xda la excellent sgt,hehe tp sy bersyukur..masa 1st sem(in a relay) rsult sy agak teruk,bukan sebab si dia,tp sebab sy yg xpandai nak bahagikan semua tu.then tgok apa yg Allah uji sy? sy xcakap sy kuat hadapi smua tu,puas jgakla 'hujan' hehe.. Allah ambik semula org yg sy sayang tu sbb Allah nak bagi something else, Allah nak sedarkan sy.. hmm baiknya Allah pd kita kan?? *sebak* 
Sory klaw rasa sy terlampau open, silakan tegur sy :) sy cuma harap kisah sy bolh bg pengajaran dan sentiasa baik sangka dgn Allah k :) sy taw kisah sy xda la hebat mana,ada orang lg hebat dia diuji ..tapi,sebagai manusia, xsalah kita saling menyedarkan kan? sy just kongsi, nak amik x amik,terserah...
Salam ukhwah ~~ We need Allah in our life <3

Sekian .. ^_^



Wednesday, 19 June 2013

Assalamu'alaikum !!

18/6/2013 : 1st day blog ni ditubuhkan..tapi 19/6/2013 barulah saya update blog ni..huhu masih dalam tempoh pembelajaran sebenarnya.. Mungkin akan ada orang yg cakap, "sekarang baru nak wat blog,orang lain dah wat lama dah,huh" huhu I don't mind~~ sebab baru sekarang terdetik kat hati ni nak buat blog.. first of all,apa tujuan sy buat blog eh?? hee of coz sebab sy nak share information yg sy ada n besides that, sy bebas nak tulis apa aje,,<ntah ada ke tidak org nk tgok blog ni>hehe ..knapa sy ckap sy bebas nk tulis apa saja?sebab klaw dekat facebook, bila sy pos ayat2 jiwang or pasal cintan-cintun nih, mesty akan ada orang cakap sy ni bercinta..padahal sy single aje,,hii ..jadi, untuk mengelakkan tuduhan itu berpanjangan, sy buatlah blog ni..although nobody read this, I will still feel happy as I can express what my feeling n what's in my mind ^_^