Friday, 27 December 2013

Tuhan ni wujud ke?

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم 

Pada suatu petang, seorang lelaki datang ke kedai gunting rambut untuk memendekkan rambutnya yang agak panjang dan tidak terurus. Seperti biasa, si penggunting rambut menyambut pelanggannya dengan mesra dan mempersilakannya duduk.

Sedang si penggunting rambut melakukan kerjanya, mulutnya tidak berhenti bercerita. Macam-macam dibualkan menyentuh isu semasa dan kehidupan harian. Tiba-tiba si penggunting rambut itu bertanya suatu soalan yang agak berat.

“Tuhan ni wujud ke?” tanya si penggunting rambut.

Lelaki tersebut terkejut dengan soalan tersebut. Belum pun sempat nak menjawab, si penggunting rambut menyambung percakapannya.

“Kalau Tuhan wujud kenapa dunia ni huru-hara, manusia saling berperang dan benci sesama manusia? Tuan tengoklah berita, di sana berperang di sini berperang. Asyik bergaduh sahaja di mana-mana…” adu si penggunting rambut.

“Lihat di negara kita, sana sini buang bayi. Kes bunuh pun selalu keluar di akhbar. Masalah sosial lagi. Rasuah lagi. Teruklah!” sambungnya lagi menyatakan kekesalan.

“Tuhan tu ada.” Jawab si lelaki itu singkat. Risau melihat semangat si penggunting rambut itu dengan gunting tajam di tangannya.

“Kalau betul Tuhan ada, kenapa DIA tak selesaikan semua masalah tu? Dan buat semuanya jadi aman sahaja? Kan senang!” ujar si penggunting rambut yang umurnya 40-an itu.

Selepas beberapa minit berlalu, sesi guntingan rambut pun selesai. Selesai membayar, si lelaki mengajak si tukang gunting melihat ke luar tingkap.

“Encik lihat tak lelaki-lelaki remaja di sana? Dan pakcik tua di seberang jalan tu yang sedang duduk tu?” tanya lelaki itu.

“Ya, saya nampak. Kenapa?” si penggunting rambut bertanya kembali.

“Lelaki remaja tu rambutnya panjang, nampak tak senonoh kan? Dan pakcik tua tu pula misainya tak terurus nampaknya. Setuju tak?” Lelaki itu meminta pandangan.

“Ya, betul. Saya setuju.” si penggunting rambut mengiyakan sambil mengangguk.

“Mereka jadi macam tu sebab tukang gunting rambut tiada kah?” tiba-tiba lelaki itu mengajukan soalan ‘istimewa’ kepada si penggunting rambut.

“Eh, tak. Bukan sebab tu. Ni saya ada ni.” Si penggunting rambut menafikan.

“Habis tu kenapa lelaki-lelaki remaja itu berambut panjang dan pakcik tua itu tidak tersusun misainya?” lelaki tersebut bertanya kembali.

“Tu sebab mereka tak datang jumpa saya. Kalau mereka datang jumpa saya tentu saya akan potong rambut remaja lelaki tu bagi elok. Dan pakcik tua tu pula saya akan trim misainya bagi kemas.” jawab si penggunting rambut.

“Ya, itulah jawapan kepada persoalan encik semasa encik memotong rambut saya tadi. Tuhan itu ada. Tidaklah bermakna berlakunya peperangan, pertelingkahan, jenayah, gejala sosial, rasuah di kalangan manusia itu adalah kerana Tuhan tidak ada. Masalah ini semua timbul kerana mereka semua tidak mahu ‘berjumpa’ dengan Tuhan.” kata lelaki itu.

Si penggunting rambut mendengar dengan teliti sambil mengerutkan dahinya. Berfikir agaknya.

“Mereka yang abaikan suruhan dan perintah Tuhan. Tuhan malah telah memberikan pedoman melalui RasulNYA dan juga melalui kitabNYA iaitu al-Quran. Malangnya, manusia memilih cara mereka sendiri. Mereka menjauhkan diri dari ALLAH. Jika manusia mendekatkan diri dengan ALLAH, tentulah keadaan manusia lebih baik dan sejahtera. Lebih kurang macam sayalah sekarang ni. Lebih handsome dari lelaki-lelaki remaja dan pakcik tua tu sebab saya jumpa encik untuk dirapikan rambut saya, hehe…”

“Betul jugak. Kenapa Tuan tak jelaskan pada saya semasa potong rambut tadi” Si penggunting rambut mengangguk setuju sambil bertanya.

“Oh bukan apa. Saya risau dengan gunting di tangan encik tu. Dibuatnya encik marah nanti, tak pasal-pasal saya kena nanti…hehe. Tapi, alhamdulillah encik tak marah, malah dapat menerima penjelasan saya” Jelas lelaki tersebut sambil ketawa kecil. Si penggunting rambut itu turut tertawa juga.


# Sumber : fb

Wednesday, 25 December 2013

Happy Anniversary Giveaway From Panda Biru

بسم الله الرحمن الرحيم


Klik banner untuk join yea ^__^

Senang je syarat nye, bak kata penganjur, semudah makan nasi, hehe

Ada hadiah menarik menanti anda !

Jom join !

Giveaway Akhir Tahun By Zharif & Diana

بسم الله الرحمن الرحيم


Klik banner untuk join ^____^

Jom join GA ni :D

Syarat tak susah mana pun.. dan ada hadiah menarik menanti anda !

Ada rezeki, ada la .. so, jom join !

COMIC FIESTA !!

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

How are you guys? hope everything is going well ^__^
Last Saturday and Sunday, 21 & 22 Dec. 2013 there was Comic Fiesta at KLCC.
Saya and kengkawan sy pergi sana, tapi 2 orang je yang masuk, sy and lagi sorang, tak masuk pun, just jalan kat taman and kat luar KLCC je.. huhu Ape tu Comic Fiesta? sy pun tak tahu sangat pun pasal event ni, tapi dah kawan ajak, pergi je lah.. seriously, kat situ ramai sangat orang yang pakai pakaian yang menyerupai karakter-II anime ! and it was ridiculously impressive ! haha 

Memandangkan ni dah nak habis sem, so terpaksa lah jimat cermat sikit kan,hihi... Nak dijadikan cerita, masa sy tengah jalan-II kat luar tu, ada English man approached me and gave me something like ticket. And i were really shocked and I thought that the ticket cold not be used anymore and maybe he wanted me to throw it away, and then I just ignored and walked away.. Padahal dalam hati masa jalan-II kat luar tu, sy nak sangaaatt masuk dalam tu, huhu. Sambung balik citer tadi, sy tak buang and sy pakai sebab tiket tu yang dipakai kat tangan tu. Then bila dah balik, sy tanya kawan sy, ni ke tiket untuk masuk tu? And dia cakap, yessss ! Ohh, how frust I were !!!! Tapi tak pa lah, benda dah lepas, salah sy jugak sebab tak tanya awal-II kan? huhu and nasib baik sy tak shy shy cat untuk amik gambar dengan 'karakter-II anime' tu.huhu
So, here are the pictures ! ^___^

I heart it a lottt ! ahah 
3 of us, lagi sorang? haha secret !
   



He hold my hand ! haha
Princesses :D
                 

~ ! KLCC ! ~
Smile is too mainstream !


Aloloo ~
Hiak hiukk !! -,-


Angel maybe?
Muslimah's Version !!






  

Lepaking with her all day ! lagi sorang? faham-II lah yea,haha

# p/s : Sekadar mencoret kenangan kat blog ni, nak menggambarkan betapa sy sangat suka dengan perkara ala-ala Jepunnn :D

Tuesday, 24 December 2013

:: Masih Mencintainya ::



MASIH MENCINTAINYA - PAPINKA

Jika teringat tentang dirimu
Berlinang air mataku
Ku rindu saat-saat bersamamu
Kasih sayangmu padaku

Namun kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu
Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia

Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya

Namun kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya 

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia

Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya 


# tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang sudah tiada ^___^

Monday, 16 December 2013

SPECIAL GIVEAWAY BY GALERI KRAF NAILOFAR

In the name of ALLAH Most Gracious and Most Merciful

Sempena ketibaan tahun baru iaitu 2014 dan pengakhiran 2013, meh join special giveaway by GALERI KRAF NAILOFAR. Syarat penyertaan senang je dan kalau ada rezeki in shaa Allah boleh menang. Apepun, mari kita set niat baru, azam baru dan cita-cita baru untuk tahun yang akan datang ^_^.
KLIK SINI untuk join okayy :D



Sempena ketibaan tahun baru 2014, saya bertekad untuk  berubah ke arah yang lebih baik dan bertekad untuk capai matlamat hidup yang paling utama iaitu mendekatkan diri dengan Allah. Dalam kesibukan mencari ilmu, tidak bererti saya harus lupakan tanggungjawab sebagai Muslim di mana kewajipan yang saya harus laksanakan. Selain itu, saya juga berazam untuk kurangkan beban ibu dan ayah saya. Sebagai seorang anak dan seorang pelajar, in shaa Allah saya akan cuba usaha bahagiakan mak dan ayah saya walau dengan apa cara sekalipun dan saya harapkan agar mak dan ayah saya sentiasa dalam redha Allah. Akhir sekali, moga niat saya dan para pembaca sekalian dalam menuntut ilmu diperbetulkan semula. Moga kita menuntut ilmu kerana Allah taala dan bukan kerana gred semata( maaf kalau panjang atau ‘over’, katanya, moga diangkat menjadi doa, so inilah harapan saya.huhu)

# Life as MUJAHID, Die as SYAHID ^_^ #


Saturday, 14 December 2013

~ Jangan Kutuk Ciptaan Allah ~


السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Sememangnya manusia takkan pernah lari dari kesilapan, hatta diri ini sendiri.
Namun sebagai manusia yang biasa, yang melakukan silap yang sama, tak salah kalau kita cuba untuk tegur antara satu sama lain. Sesetengah pihak ada yang mengatakan begini," diri sendiri pun tak betul, tapi ada hati nak tegur orang".... kan? mungkin kita sendiri pun pernah kata mcm tu kan? tapi tak pa, kita boleh berubah :) bila dilihat dan direnung dan diusha balik ayat tu, kalau kita mahu orang yang sempurna yang tegur kita, maka tidak ada seorang pun yang boleh tegur kita, malah kita sendiri pun hilang hak untuk tegur orang lain. mengapa? kerana, sudah terang lagi bersuluh kita dah tahu yang kita ni manusia yang tak sempurna.. Cuma Nabi Muhammad ja yang sempurna dan tak melakukan dosa..

Okay, rasanya macam lari topik je nih, huhu tu baru intro tapi panjang amat..haha okay, akan dipendekkan yang seterusnya ni..

Bicara tentang jangan kutuk ciptaan Allah, kadang, kita tak sedar, kita pun buat jugak. sy pon mungkin ada je kutuk ciptaan Allah tanpa disedari kan.. Astaghfirullah untuk itu. Tapi cuma nak dibicarakan di sini, siapalah kita untuk kata sesuatu yang tak baik tentang ciptaan Allah. Semua manusia pun tak sempurna, andai seseorang tu tak cantik, tak handsome, rendah*ok terasa  tak perlulah kita nak condemn2 orang tu, dia pun manusia jugak, ada perasaan jugak. Ini bukan sesi luahan hati cuma nak ingatkan saja..huhu. Dan begitu jugak dengan tempat. Mungkin pada kita tempat tu tak cantik, tapi bagi sesetengah pihak mungkin tempat tu biasa, tapi membawa banyak makna dan pada pandangan mata orang tu, tempat tu sangatlah indah dan cantik.. ^_^ Ciptaan Allah ni, macam-macam.. nikmat Allah dan semua lah.. 
So last dari saya, nak pesan tu je lah.. mari kita amik side positif yea.. apepon, setiap sesuatu tu mesti ada baik buruk dia. kan? 

Kat bawah ni nak tunjukkan gambar-gambar yang bagi sy cantik dan indah :)
Tasik Taman Jaya, Amcorp Mall
*tempat feberet sy untuk lepak nih,huhu
Mount Fuji *in shaa Allah satu hari nanti
Mount Mansfield, Vermont
Mardi, Cameron Highland
Tasik Kenyir, Terengganu.

# Semua gambar yang diatas kecuali luar negara, memang saya dah pergi, subhanallah, tempat-tempat tu cantik ^___^

Thursday, 12 December 2013

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih

As-Salam


Top Referal 
Cash RM50 + Puzzle Bernilai RM50 3D

Random
Cash RM50 x 5
Perfume Gred AAA Bernilai RM50 x 6

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih ini dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih , Brado Bapak , Brado Bapak II , Lylahana Shop , Maha Mahu, Wan ComelMarqis Careno dan Iluvtour

Sunday, 8 December 2013

A Month GiveAway by Fateen


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Bookmark & ID Card Holder x 1, Keychain felt domo x 1, Coklat Oreo x 1, Top-up RM10 x 2, Top-up RM5 x 3, Top-up RM5 x 2, Top-up RM5 x 2, Top-up RM5 x 2, Top-up RM3 x 1, Header x 3.

A Month GiveAway dianjurkan oleh Fateen dan disponsor oleh Anis Farah Aina, Fifiy Fitrianiee, Kraf Nailofar, ANa Ahmad, Amirah Azman, Nur Syazlia, Nurul Hasya, Chocolate A M,
Nurul Aini , Cahaya Penjaga.

Tamat 10 Disember 13, 10 malam

Saturday, 7 December 2013

:: Sebuah Perasaan yg Dinamakan Rindu ::

Tatkala hati membisikkan sebuah perasaan yg tak mampu dinafikan lagi, ia dipanggil 'rindu'.
Rindu hadir tanpa dipaksa, hadir kala cemburu melihat perkara yg terjadi di sekeliling kita.
Aku rindu, rindu pada keluarga aku.
Aku rindu nak tatap wajah mak ayah aku.
Bercerita hal2 yang hanya aku dan kakakku saja yg tahu.
Bercerita tentang masa depanku dgn abg yg satu.
Bergurau senda dengan adik-adikku.
Aktiviti memasak kuih2 tempatan dgn mak waktu petang yg lapang, main jutaria dengan abang, kakak ipar, dan anak sedaraku, main skipping, lawan siapa yg paling banyak bilangannya, saat 'diganggu' oleh adik bongsuku  sbb nak main game dlm laptop ni. dan macam2 lagi yg menghambat satu rasa iaitu rindu....
Hanya telefon menjadi penghubung.
Hanya suara meluahkan rasa, tanpa pandangan mata.
Yaaa, sudah menjadi adat, ini semua hanya pengorbanan.
Yang aku harapkan pengorbanan yg diredhai Allah.
Hubungan yang takkan putus, kerana ada darah yg sama mengalir dalam badan yg berbeda..
Moga Allah lindungi orang-orang yg aku sayang.
Moga doa menjadi pengalir kerinduan.

Biar gambar berbicara..
a story behind the picture

Saturday, 23 November 2013

:: Impianku ::


Kon ni chi wa :D
Ogenki desu ka?

hee Assalamualaikum.. pa kabar sumanya? moga sihat selalu yaaa :D

"Impianku" tajuk kali ni.. nak cerita tntg apa?
tentang impian sy nak pergi jepun dan keinginan nak pakai kimono.

Tu macam kat atas tu, comel kan ?? ;) *btw, minat anime jugak..huhu sbb tu gmbar tu kartun

Sejak dr zaman sekolah lg ad cita2 nak pegi jepun, sambung study sana.. tapi skrang, kt UIA je, apapon Alhamdulillah jgak..huhu tp memandangkan harapan makin tipis, jadi, bulan madu pon boleh ~~ hewhew
asalkan dapat capai cita2 pegi sana :D

Kenapa sy kagum sgt dan nak pegi sgt jepun tu? sedangkan ramai orang nak pegi korea.. haa tu 'ramai orang' yg nak pegi.

Saya?

Sy tetap nak pegi jepun jugak!
sy rasa kagum dgn budaya jepun, diorang punya sifat rajin, berusaha, pembersih.. serious sy admire sgt3x!
dan lagi, budaya diorang contohnya tea ceremony and so on lah.. dan

PALING PENTING ! sy teringin nak tengok keindahan ciptaan Allah di sana.. tempatnya yg indah, tambah bila bunga sakura sedang mekar di sana.. huhu Masha Allah, indahnya la hai ~~~

Serious, teringin nak belajar dan rasai suma tu :) dan pakaian tradisoinal diorang yg entah apalah yg boleh buat sy jatuh cinta pon taktaw lah.. tp kadang kita tak perlukan sebab kan untuk jatuh cinta? ^_^

Moga satu hari nanti, tak dapat pergi sana, dapat pakai kimono pon boleh laaa ...huhu

Meh kita usha lagi gambar2 ala jepun nak ?

owhhh kawaiiiii !!!
haa versi Islamic plak yea.






Saturday, 16 November 2013

Cara yg agak pelik selesaikan masalah.


Assalamualaikum !! hye alls ~~ long time no see kan?
huhu no story to be written n thats it.. sunyilah blog ni dan bersawang2 sudah selepas agak lama mendiamkan diri..
so today, juz wanna share with u all cara yg pelik sy gunakan untuk selesaikan masalah.. i dont know either betul2 pelik atau biasa-biasa saje.. huhu pepon nak share jugak ^_~

I just recognize this style when I always 'termenung' bila naik kenderaan.. most of the time sy naik kenderaan awam laa.. sebabnya sy xda kenderaan sendiri kt sini, so naik pengangkutan awam je la..huhu..
bila sy naik kenderaan awam, tak kira lah bas ke, lrt ke, apa ke, mesti sy akan terfikirkan masalah sy.. and pada masa tu, akan ada keputusan untuk masalah sy tu.. sambil2 termenung tu, mesti hati sy umpama berkata 'tekad'.. jadi sy dah fikir solution dy.. mksdnya sy nak buat apa bila sy dh sampai destinasi sy tu. sy dah ada jalan penyelesaian, so sy tahulah ap yg nak dibuat.. kinda like that..

ni hanyalah pendapat sy bila sy nak selesaikan masalah.. ad lg satu cara, yg sy rasa ramai yg suka buat..pergi jalan2 di taman, tengok ragam manusia, and sambil2 tu tenangkan fikiran dgn ciptaan Allah and fikir solution ntuk masalah kita tu :) thats why sy suka pegi taman..huhu tambah2 bila tension yg amat..huhu

rasanya setakat ni je entry tu, sorry klaw xfaham atau apa,, bolh bg pndapat kt sy..huhu..
tima kasih jgak sbb sudi baca ^__~ thanks awak2 (:

Thursday, 10 October 2013

Kini ku Kembali ~

Assalamualaikum !! hye bloggers !!
somebody miss me? no? err ok ~~
hehe whatever it is, diri ini sangatlaahh rindukan anda semua dan semestinya blog ini...
Mana sy pergi? diam je? hee ingat lagi sy ad cakap sy nak final exam aritu? yaa, final exam !
Dan berakhir sudah semester panjang di asasi uia pj, cuma tinggal semester pendek dan kemudian in shaa Allah akan menyambung ijazah di uia gombak.. #doakan semoga berjalan lancar yaa..
and esok,, akan kembali ke kedah..kat kedah nty tak tahu lah boleh update blog ke tak.. memandangkan sudah banyak plan yg dicipta masa cuti ni,,huhu law smpat pasti ku online~

Haritu masa post wordless, boleh tengok  SINI , tengah post sal gambar tetiba ad gmbar durian kan? hehe maka dengan berakhirnya exam tadi, keluarlah sy dan roommates g makan durian..huhu


taraaaaa ini duriannyaaa,,hehe dan dinner plak dengan domino's pizza..haha memang meraikan pemergian kami btul sebab kami dah sem last dah..tp ad yg still x abes lg.. apepon, lmbat atau cepat..moga sukses kawan2 ku :)

Setakat ni je dulu,, nty kite story mory lain yeah..

Thursday, 3 October 2013

Seribu kali ada la sehari ~

Assalamualaikum semua.. nak kongsi satu lagu sikit sebenarnya,, hehe
kat seribu kali ada la pasang tiap2 hari..
nasyid ni ad someone bg..dy suruh dengaq..
kita pon dengaq la..
rupanya nasyid yg pnah sy minat suatu ketika dahulu..
minat sbb ayah slalu pasang lam keta,,hihi tp lupa mcm tu ja..
la ni trjumpa balik..
jom layannn ~~




amacam,,best kan?? ;)

Wednesday, 2 October 2013

W.Wednesday..

Assalamualaikum..lamakan diam? harini muncul dan dalam keadaan wordless n speechless..hee
ni nk kongsi sikit...




dan lastly ~~
 
 
lapar durian laaa ;)